De laatste weken ben ik regelmatig met cliënten op stap in de buitenlucht. Samen wandelend in de natuur kun je praten maar ook af en toe stil zijn: bewegen, ademen, je lichaam voelen, je zintuigen volgen. Ook in de winter is wandelcoaching zeer heilzaam.
Wandelen bij burnout en depressie
Mensen met een burnout of depressie-achtige verschijnselen hebben vaak baat bij wandelen, zeker in het begin van hun herstelproces. Als je mentaal uitgeput bent door te veel stress, kun je je vaak slecht concentreren. Een zittende praat-therapie wordt dan vaak als belastend ervaren. Wéér iets moeten. Dat werkt niet.
In beweging komen helpt
Wandelen in de natuur is een aantrekkelijk alternatief. Er hoeft niet steeds te worden gepraat en er is ruimte voor wat zich aandient. Alleen al door te bewegen en frisse buitenlucht in te ademen, knap je op. Meestal ontstaat door rustige lichaamsbeweging ook beweging in (sombere) gedachtenpatronen. Zonder veel graafwerk komt er lucht en licht in.
Mindful wandelen heeft oude wortels..
Dat wandelen positieve effecten heeft op ons brein is geen nieuwe ontdekking. In het oude Griekenland gaf de filosoof Aristoteles wandelend les. Beweging helpt bij het verwerken van nieuwe informatie. Je zou Aristoteles een wandelcoach avant la lettre kunnen noemen.
Meditatief lopen
In het Boeddhisme kennen we de loopmeditatie, die tegenwoordig vaak beoefend wordt in het kader van Mindfulness. En dan zijn er de lange afstandswandelingen. Mensen die behoefte hebben aan bezinning of een onderbreking van hun hectische leven, wandelen oude christelijke bedevaartsroutes, zoals die naar Santiago de Compostella.
Wandelcoaching in Amstelveen
Ik bied wandelcoaching aan dichter bij huis: bijvoorbeeld door de heemparken hier in Amstelveen, rond de Amstelveense Poel, door het Amsterdamse Bos of als we meer tijd hebben door de duinen.
Gestalt wandelcoaching
Gestalt wandelcoaching heeft raakvlakken met Mindfulness als het gaat om gewaarzijn van je lijf. Gestaltcoaching en gestalttherapie is meer dan mindfulness gericht op contact maken met wat buiten je is en delen wat je voelt en denkt met je therapeut.
Winterzon
Hoewel de natuur een beetje stilstaat in de winter, merk ik in mijn praktijk juist in deze periode veel belangstelling voor wandelcoaching. Mensen zijn in de winter kwetsbaarder voor een burnout en voor depressie of depressieve klachten. Er zijn minder zonuren en we blijven meer binnen zitten.
Stress en biologie
Een interessant artikel over stress las ik in Volkskrant Magazine dit weekend: dat wij mensen biologisch sowieso niet toegerust zijn voor de aard van de stress die het hedendaagse bestaan met zich meebrengt. Ons stress-systeem functioneert op het niveau van een vis! Eigenlijk is het een wonder als je te midden van alle prikkels, hoge werkdruk, informatieovervloed, voortdurende maatschappelijke veranderingen en politieke instabiliteit niet overspannen raakt!
Naar buiten
Daarom helpt wandelen, ’terug naar de natuur’, naar buiten om onszelf terug te vinden en gewaar te worden wat we nodig hebben en wat bij ons past. Om in de metafoor te blijven: dan kan het weer lente worden.
Geef een reactie