ruzie en geheimen
Over de meeste tegeltjeswijsheden hoef je niet lang na te denken om het er mee eens te worden. Maar hoe vind je deze: ‘Een relatie zonder ruzie kent vele geheimen’. Ik merk bij mezelf verzet. Een liefdevolle, harmonieuze relatie zonder ruzie, dat is toch waar iedereen naar verlangt? Daar hoort openheid bij, geen stiekem gedoe. Je hoort vaak paren die heel al lang samen zijn, beweren dat ze nooit ruzie hebben. Hebben die dan zoveel geheimen? Is hun geluk maar schone schijn?
ruzie en assertiviteit
De meesten van ons zijn opgevoed met het idee dat ruzie slecht is, dat je geen boosheid moet laten blijken. Vooral vrouwen wordt geleerd dat ze met vriendelijkheid en zachtheid het verste komen. Je kunt ver komen met een lieve glimlach, maar niet overal waar je wilt. Als je echt iets wilt bereiken, in je carrière bijvoorbeeld, moet je soms assertief zijn. Krachtig laten zien wie je bent en waar je staat. Met het gevaar dat er wrijving ontstaat, ruzie misschien..
vermijden van ruzie
Ook in liefdesrelatie geldt dat. Sommige partners vermijden ruzie tot elke prijs. Maar daarmee vermijden ze ook contact. Bij geheimen denk je al snel aan stiekem dingen achter elkaars rug doen zoals geld uitgeven, vreemdgaan e.d. maar het kan subtieler zijn. Vermijdende partners laten elkaar niet zien wat ze werkelijk denken en voelen, zodra er risico bestaat op onenigheid. Nooit gaat de sluier helemaal af. Op die manier kun je harmonieus en goed met elkaar leven. Uitgaan, hobbies delen, je eigen bezigheden hebben, elkaar respecteren en ruimte geven en zelfs als goed team een fijn gezin runnen. Je kunt met zo’n relatie oprecht gelukkig zijn en oud worden. Maar je laat elkaar niet het achterste van je tong zien. Je gaat geen confrontatie aan. Dat zijn denk ik de ‘geheimen’ waar de tegeltjeswijsheid op doelt.
teveel ruzie in een relatie
Bij mij komen veel stellen in relatietherapie die niet meer verder kunnen omdat ze juist voortdurend ruzie hebben en lopen te schelden op elkaar of de hele dag kibbelen. Dan gaat het niet meer om laten zien wie je bent. Dan is er meestal sprake van een machtsstrijd. Partners kunnen vastzitten in een strijd waar ze zonder hulp niet meer uit kunnen stappen: aanvallen-verdedigen of aanvallen-aanvallen. Een destructief patroon. Ze voelen zich machteloos en gaan soms over tot fysiek geweld. Pas als ze hun patroon volledig gewaarzijn, kunnen ze op een andere manier gaan communiceren.
ruzie en verschil
Iemand zei laatst dat het belangrijkste wat hij in relatietherapie geleerd had was: niet meer bang zijn voor verschil. Verschil van mening, verschil in behoeften, verschil van smaak. Dat hoort bij een partnerrelatie. Door verschillen kun je van elkaar leren en blijft het spannend. Ieder je wensen en grenzen aangeven kan best zonder dat je elkaar de tent uit vecht. Misschien gaat het gepaard met emoties zoals enthousiasme of zelfs boosheid, als je partner een oud pijnpunt raakt. Maar zolang je allebei beseft dat dit jouw pijnpunt is, hoef je niet bang te zijn dat ruzies uit de hand lopen.
goedmaakseks na ruzie?
Er wordt op het internet heel wat afgekletst over de geweldige voordelen van goedmaak-seks. Het zou de heerlijkste seks zijn, doordat je als het ware de ruzie meeneemt in de seks. Het lijkt passie en wildheid terug te brengen in de relatie, zoals in het begin. De agressie komt op een andere manier tot een hoogtepunt en vervolgens tot rust. Goedmaakseks heeft zeker voordelen. Het geeft niet alleen een kick. Seks kan een brug slaan tussen partners die van elkaar verwijderd zijn geraakt. Fysiek contact helpt soms als je er met woorden niet meer uitkomt. Wel is het belangrijk om te weten dat dit vaak beter werkt voor mannen dan voor vrouwen. En een groter gevaar is dat het destructieve patroon niet wordt doorbroken, maar juist in stand gehouden. De seks wordt een onderdeel van het terugkerende patroon.
wrijving windt op
Ik zie nog een ander relatie tussen ruzie en seks. Als jij en je partner het aandurven om steeds meer van jezelf te laten zien, dan groeit de kans dat er passie in je relatie blijft. Als je elkaar altijd probeert te pleasen, in en buiten bed, gebeurt er in feite niets meer. Je voldoet precies aan de verwachtingen van de ander, zo saai! Je partner in het dagelijks leven verrassen en prikkelen door je te uiten, kan tot wrijving leiden, tot warmte, tot opwinding. Misschien leidt het tot ruzie, nou ja, en wat dan nog?
Relatietherapie
Als relatietherapeut behandel ik ook dit soort onderwerpen. Als je hier vragen over hebt, stuur me gerust even een mail, of bel me op.
Cora zegt
Mooi en duidelijk stuk. Het prikkelt je tot nadenken .
Margaret zegt
Wow, Eva… Heldere uiteenzetting!
Doordat mijn ouders (nu in de 80) een fijne relatie hebben, ben ik na een paar teleurstellende ervaringen in echte liefde blijven geloven. Nu ben ik ruim vier jaar samen met mijn grote liefde. Zonder ruzie, maar wel met openheid. Het kan gezegd worden dat een opmerking pijn doet, maar we krijgen geen slaande ruzie… we accepteren elkaars (soms heel verschillende) standpunten.
Oh, en ik ’t heb mijn moeder onlangs gevraagd, ze hebben dus écht een ruzieloze relatie. Het kan dus . Ik zie het bij mijn ouders en bij mijzelf en ik prijs me gelukkig!
Eva Verstoep zegt
Dank voor je reactie Margaret. Fijn te horen dat zowel jij als je ouders een goede relatie hebben. Slaande ruzie is destructief. Maar wat je zegt: openheid en acceptatie van verschil, dat is de kunst.
Aimee zegt
Hoi, interessant stuk. Zelf neig ik tot ‘harmonie’ wat niet altijd het meeste oplevert. SOms is een ruzie even nodig om te laten zien wat ik ergens van vind.
Ivonne zegt
Herkenbaar. Ook wij hebben soms ruzie, en dat hoort erbij vind ik. Mijn partner heeft wel eens aangegeven dat hij jammer vond dat hij niet meer zo verliefd was als 22 jaar geleden. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die na 22 jaar nog steeds kriebels in hun buik hebben. Of zie ik dat verkeerd?
Eva Verstoep zegt
Natuurlijk verandert een relatie na de eerste periode van hevige verliefdheid. Naar die hevige kriebels kun je wel eens terug verlangen. Passionele verliefdheid is trouwens niet alleen maar fijn, dat vergeten we wel eens. Het gaat vaak gepaard met stress en onzekerheid, angst voor het onbekende, willen ‘veroveren’. Als je daarna terechtkomt in een rustiger vaarwater, kun je de relatie levend houden door samen iets van het avontuur te blijven zoeken.
Olga Van Maele zegt
Een relatie zonder ruzie… het doet me denken aan een gezin met 3 dochters. Ze hadden nooit ruzie, terwijl wijzelf, 2 broers en ik, vaak onenigheid hadden. Pas veel later zag ik in dat bij de 3 zussen er 1 altijd de dominante factor was en beide anderen steeds plooiden…
Ruzie hoeft niet met geweld gepaard te gaan, maar verschil van mening is volgens mij heel natuurlijk.
Eva Verstoep zegt
In families en ook tussen vrienden spelen inderdaad vergelijkbare patronen. Meisjes hebben wel wat meer neiging tot ‘plooien’dan jongens.
Mieke zegt
Duidelijk stuk. Praten is heel belangrijk maar soms kan dat niet meteen omdat het dan inderdaad ruzie wordt heb ik gemerkt. terwijl als je wacht kun je er vaak veel rustiger over praten omdat alles minder heftig is en dan kun je ook beter luisteren.
Eva Verstoep zegt
Klopt Mieke. Soms is inderdaad een time-out nodig.